Nijmeegse coöperatie Noviostroom, samen maken we een duurzame buurt

Tijdens een verjaardagsfeestje ontstond het idee. Waarom gaan we onze buurt niet zelf duurzamer maken? Na gesprekken in de buurt blijkt dat de vereniging Nijmegen Atletiek denkt over het installeren van zonnepanelen op hun clubhuisdak. Door het enthousiasme van het bestuur van Nijmegen Atletiek en de buurtbewoners wordt het idee omgezet in actie: Coöperatie Noviostroom wordt eind 2018 opgericht en in korte tijd melden zich meer buurtbewoners aan om te investeren in de zonnepanelen.
Een dak met 150 zonnepanelen voorziet de atletiekvereniging en twaalf gezinnen van duurzame elektriciteit.

Een coöperatie oprichten is snel gedaan, het realiseren van een zonne-installatie blijkt iets ingewikkelder. Door inzet van onze leden, de ervaring van Ineke de Jong van stichting Wiek II en steun van Power2Nijmegen lukt het dan toch: vanaf 11 juni 2019 produceert ons eerste zonnedak in de wijk Brakkestein duurzame zonnestroom. Een dak met 150 zonnepanelen voorziet de atletiekvereniging en twaalf gezinnen van duurzame elektriciteit. Er wordt gebruik gemaakt van de postcoderoosregeling en dat betekent dat de opbrengst van de opgewekte zonnestroom wordt verrekend met de energierekening van de coöperatieleden thuis. Leden krijgen zo niet alleen duurzame elektriciteit maar ook een financieel haalbaar project. De leden verdienen immers in acht jaar hun investering terug en genieten daarna nog zeven jaar van gratis duurzame elektriciteit.

Noviostroom is alweer op zoek naar een tweede dak in de buurt om weer een zonne-installatie van Noviostroom te plaatsen. Daarvoor hebben zich nieuwe aspirant leden aangemeld. De verwachting is dat dit dak in 2020 gerealiseerd gaat worden. Er zijn ook ideeën bij de leden om het gasverbruik thuis te reduceren of de isolatie te controleren met een infraroodcamera en wellicht komen er nog meer duurzame initiatieven. Wil je ook samen een duurzame buurt maken, meldt je dan aan als belangstellende of als actief lid. Meer informatie vindt je op de website: www.noviostroom.nl.