Monitor Nijmeegs energieverbruik

Als je maatregelen treft is het leuk om resultaat te zien. Dat geldt ook voor de aanpassingen die we samen overal in de gemeente nemen. En dat resultaat is er! In het rapport ‘Energie aan zet’ laat monitoring van de gemeente Nijmegen zien hoe het energieverbruik en de energieopwekking zich de afgelopen tien jaar hebben ontwikkeld. Juist bij de bedrijven in onze stad daalde het energieverbruik sterk, zowel op gas als op elektra. Wel zijn bedrijven nog steeds de grootste gebruiker van energie, nog genoeg te doen dus.

Uit de energiecijfers van Nijmegen blijkt dat bedrijven meer dan de helft (56%) van alle energie in de stad verbruiken. Het meeste van die energie gaat naar de industrie en bedrijfswijken. Zoals genoemd daalde het energieverbruik bij bedrijven de afgelopen tien jaar sterker dan bij inwoners. Een deel van die daling komt doordat bedrijfsgebouwen zijn gesloopt of gesloten. Een andere grote besparing komt van een wijziging in productieproces van een enkel bedrijf. En daarnaast tellen natuurlijk alle losse energiebesparende maatregelen van bedrijven mee. Alle beetjes maken een groot geheel.

Werkelijk energieverbruik en -opwek, vergeleken met de doelstellingen uit 2008

 

Zijn we dan klaar? Dat ook nog niet, we hebben nog genoeg te doen. Zonnepanelen op daken leggen, bijvoorbeeld. Daar zit nog veel ongebruikt potentieel. Ook op andere vlakken blijft het belangrijk om te streven naar besparing en opwek. Hopelijk kunnen we dan over een aantal jaar tevreden terugkijken met de volgende monitor.

De rapportage ‘Energie aan zet’ geeft inzicht in het verloop van het energieverbruik op wijkniveau. Het is niet mogelijk om dalende of stijgende trends naar specifieke bedrijven te herleiden of bepaalde jaarlijkse fluctuaties aan een duidelijke oorzaak toe te schrijven. Voor die cijfers is het belangrijk dat jullie zelf je eigen verbruik bijhoudt. Zie je een opvallende ontwikkeling? Bespaar je veel door een nieuwe maatregel, zorgt een enkel proces dat besparen niet zo lekker gaat? Wij horen het graag. Dan kunnen we je succes in de schijnwerpers zetten of meedenken over oplossingen. We moeten samen nog een enorme hoeveelheid energie besparen. Dat kan alleen als we samen werken aan grote stappen.

Lees het volledige rapport ‘Energie aan zet’ hier.