Feestelijke opening zonnedak Noviostroom bij Nijmegen Atletiek

 

Afgelopen vrijdag was het tijd voor een feestje. Toen ging officieel het startschot voor het zonnedak bij Nijmegen Atletiek. Het dak van het clubhuis levert nu stroom aan twaalf huishoudens en de atletiekvereniging zelf. Zo wordt een project dat ooit begon op een verjaardagsfeestje, ook waardig afgesloten.

Eind 2018 richtten een aantal buurtbewoners de Coöperatie Noviostroom op. Zij wilden graag hun buurt duurzamer maken en kregen enthousiaste reacties uit de buurt. De vereniging Nijmegen Atletiek zag het wel zitten om een zonnedak aan te leggen. Al snel meldden zich meer buurtbewoners om mee te doen of te investeren in de zonnepanelen. Op die manier is het zonnedak vervolgens gefinancierd: naast een subsidie van Power2Nijmegen, dragen huishoudens bij in de kosten, waarna zij stroom ontvangen van ‘hun’ daken. Praktisch wordt dat uitgevoerd via een postcoderoosregeling. Daarmee wordt de opbrengst van de opgewekte zonnestroom verrekend met de energierekening van de coöperatieleden. In ongeveer acht jaar verdienen de huishoudens hun investering terug.

Om tot die mooie uitwerking te komen, hebben de initiatiefnemers steun gehad van andere partijen. De coöperatie hadden ze zo opgezet, maar de uiteindelijke realisatie van de zonnepanelen was iets lastiger. Door hulp van Ineke de Jong (Burgers Geven Energie), de gemeente Nijmegen en het team van Power2Nijmegen, en natuurlijk de inzet van de coöperatieleden zelf, lukte het om toch redelijk snel honderdvijftig zonnepanelen in werking te hebben. Al in juli produceerde het dak de eerste energie. Die prestatie vierde de coöperatie afgelopen vrijdag met alle betrokkenen.

 

Dat betekent niet dat de coöperatie nu rustig van de oogst geniet. Ze hebben nog genoeg ambitie en kijken alweer uit naar het volgende dak in de buurt om een zonne-installatie te plaatsen. Ze verwachten dat in 2020 voor elkaar te krijgen. De nieuwe leden zijn er alweer voor dat project. Ook zetten verschillende leden zich in voor verduurzaming in hun eigen huis.

Wilt u ook samen met uw buurtgenoten werken aan duurzaamheid? Dan kunt u zich aanmelden als belangstellende of actief lid op noviostroom.nl.