Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het Duurzaamheidscafé: Polderen kan niet meer!

26 maart 2019 :20:00 - 22:00

€3,50

Ben jij het type dat het fijn zou vinden als er een kant-en-klaar voorstel voor verduurzaming voor je klaarligt, waar je bij wijze van spreken alleen nog je handtekening onder hoeft te zetten? Of ben jij meer iemand die het liever zelf uitzoekt en vooral geen overheidsbemoeienis wil?

We gaan deze avond in gesprek met Pieter Leroy, Hans Bosselaar en Siward Zomer.

Welke overheid krijgt jou in beweging?
Hebben wij als burgers behoefte aan een begeleidende, sturende of juist neutrale overheid? Want hoe zou je het bijvoorbeeld vinden als je vanuit je gemeente een concreet voorstel krijgt om jouw woning energiezuiniger te maken en hoe je met ingrepen aan je huis energie kunt gaan opwekken? Je hoeft dan bij wijze van spreken alleen nog maar je handtekening te zetten. Zou jou dat eerder over de streep trekken, dan wanneer je het allemaal zelf moet gaan uitzoeken?

Pieter Leroy, Siward Zomer en Hans Bosselaar
Prof. dr. Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid bij de Radboud Universiteit, zal ons zijn kijk op het onderwerp van de avond geven. Inleidend, filosofisch, prikkelend. In welke context stellen we onszelf de vraag of de democratie, zoals wij deze kennen, wel past bij de klimaatuitdagingen waar we voor staan?

Daarna volgt het debat van de avond, in twee delen. In het eerste deel van het debat zullen Siward Zomer en Hans Bosselaar uiteenzetten hoe zij tegen dit thema aankijken.

Hans Bosselaar schreef vanuit zijn rol als onderzoeker een kritisch artikel in de Volkskrant met de titel ‘De vraag is niet óf het poldermodel zijn beste tijd heeft gehad, maar wat er voor in de plaats komt.’
Hans is ervan overtuigd dat je bij grote vraagstukken niet moet polderen, maar dat de overheid daarin strategisch moet opereren en richting moet geven naar haar inwoners. De rol van de overheid is hierin pro-actief.

Siward Zomer heeft als directeur ODE Centraal plaatsgenomen aan de klimaattafels en meegedacht over hoe er vanuit burgerinitiatieven resultaten tot stand kunnen komen.
Siward vindt dat we vanuit ons democratisch recht, als burgers, initiatieven moeten optuigen. Dus gebruikmaken van het recht dat we hebben. En dat we daarmee naar de overheid kunnen stappen, zodat het gefaciliteerd kan worden. De rol van de politiek is daarin veel meer reactief.

Laat ook jouw mening horen!
In het tweede deel van het debat gaan we de aanwezigen erbij betrekken. Wanneer zou jij in beweging komen? Welke rol van de overheid, en specifiek onze gemeente, past daarbij?
Vind je bijvoorbeeld dat de gemeente Nijmegen ervoor mag kiezen om geen vergunning te verlenen aan een nieuwe hamburgertent en juist wel aan een horecagelegenheid waar alleen veganistisch eten op de menukaart staat?

Kortom, een avond boordevol informatie, debat en zelfreflectie!

Omlijsting van de avond
De avond zal in goede banen worden geleid door avondvoorzitter Kristie Lamers. En u kunt genieten van Mijam en Yarah, tweestemmige Nederlandstalige muziek, begeleid door viool en piano.

Zorg dat je erbij bent! Meld je hier alvast aan.

Hartelijke groet,
Organisatie Duurzaamheidscafés Nijmegen

Gegevens

Datum:
26 maart 2019
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€3,50
Website:
https://duurzaamheidscafenijmegen.nl/events/polderen-kan-niet-meer/

Organisator

Duurzaamheidscafé Nijmegen
Website:
https://www.duurzaamheidscafenijmegen.nl/events/duurzaamheidscafe-2018-6a/

Locatie

LUX
Mariënburg 38-39
Nijmegen,
+ Google Maps