Energie besparen en opwekken? Appeltje-eitje!

Het Ondernemersbelang staat dit keer volledig in het teken van ‘Energietransitie’ en ‘Circulaire Economie’. Ook Power2Nijmegen staat erin met een artikel over ‘Energie besparen en opwekken’. Lees hieronder het gehele artikel in het Ondernemersbelang editie 03-2018.

De energietransitie is in volle gang. Steeds meer ondernemers gaan aan de slag met energiebesparende maatregelen. Voor Nijmeegse ondernemers zijn er mooie stappen te maken. Denk aan de bedrijfsdaken die ruimte bieden voor zonnepanelen en de uitdaging van aardgasvrij ondernemen. Ook met eenvoudige aanpassingen als ledverlichting valt veel te winnen. Het netwerk Power2Nijmegen helpt ondernemers aan de slag te gaan met energie besparen en opwekken. Power2Nijmegen deelt kennis, legt verbindingen en verstrekt subsidie om haar ambitie ’een energieneutraal Nijmegen in 2045’ te realiseren.

De spread van Power2Nijmegen in het Ondernemersbelang editie 03-2018.

Power2Nijmegen is opgestart met 190 stakeholders uit Nijmegen. De gemeente, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en andere deskundigen zijn samen op zoek gegaan naar manieren om bij te dragen aan de ambitie van de gemeente Nijmegen: een energieneutrale stad in 2045. Een stad die binnen haar gemeentegrenzen evenveel energie opwekt als gebruikt. Hierbij wordt uitgegaan van het maximale scenario waarbij Nijmegen 50% energie bespaart en 50% energie duurzaam opwekt in 2045. Op dit moment zijn er zo’n 500 stakeholders aangesloten en heeft Power2Nijmegen ruim 50 projecten ondersteund op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Samenwerking staat voorop om stap voor stap te bouwen aan een energieneutrale stad!

Het team van Power2Nijmegen
Na vijf jaar Power2Nijmegen vond Fons Claessen, senior adviseur duurzaamheid van de gemeente Nijmegen en ‘founder’ van Power2Nijmegen het tijd om het stokje over te dragen aan Anne Hurkens (links op de foto) en Angela Roes (rechts op de foto). Samen gaan zij aan de slag het Power2Nijmegen netwerk verder te vergroten. Voor nu liggen er voor duurzame energieopwekking vooral kansen bij windenergie, zonne-energie en biomassa. “Wachten op de technieken van morgen is geen optie. We moeten nú aan de slag met de beschikbare middelen die voor nú goed genoeg zijn.” aldus Anne en Angela. “Uiteraard kijken we daarbij ook vooruit naar mogelijke technieken van de toekomst, zoals geothermie en waterstof.”

Als projectleider bewaakt Anne de voortgang van de projecten en is ze verantwoordelijk voor de uitvoering van de subsidieregeling voor innovatieve projecten.

“Om de doelstelling te halen moeten we alle zeilen bijzetten. We hebben niet de luxe om te kiezen tussen zonnepanelen, windmolens of biomassa. Het is niet óf-óf, maar én-én.”

Angela is accountmanager en communicatieadviseur van Power2Nijmegen. Zij is verantwoordelijk voor het ’up to date’ houden van het netwerk van Power2Nijmegen.
Anne en Angela zijn altijd op zoek naar nieuwe energiebesparende initiatieven en leggen verbindingen om de ambitie van Power2Nijmegen te versnellen. Samen organiseren zij de netwerkbijeenkomsten van Power2Nijmegen.

“Power2Nijmegen biedt innovatieve energiebesparende initiatieven een podium. Wij willen mensen enthousiasmeren ook aan de slag te gaan. Alleen samen lukt het om Nijmegen stap voor stap energieneutraal te maken.”

Aan de slag met energiebesparende maatregelen
Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen vijf jaar terugverdienen. De maatregelen zijn per bedrijfstak terug te vinden in de Erkende Maatregelenlijsten. Dit jaar gaat de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) bij ruim 200 bedrijven in Nijmegen controleren of ze voldoen aan de wetgeving.

Voor MKB bedrijven in de sectoren Horeca, Detailhandel en Kantoren is de MKB Energie Checkup beschikbaar. Deze laagdrempelige tool is mede ontwikkeld door werkgevers-organisatie VNO-NCW. MKB bedrijven krijgen met de Energy Checkup inzicht in welke maatregelen zij kunnen treffen om op hun energieverbruik te besparen. De moeite dus om zelf deze stappen te zetten voordat u bij een controle hiertoe wordt gedwongen. Voor meer informatie en het uitvoeren van de scan ga naar: www.energycheckup.nl/doe-de-scan.

Subsidiemogelijkheden
Naast de eigen subsidiemogelijkheid van Power2Nijmegen om innovatieve projecten en initiatieven financieel te ondersteunen zijn er nog volop andere financieringsmogelijkheden. Op de website www.Power2Nijmegen.nl vindt u een overzicht van de meest gangbare regelingen van gemeente, provincie, rijk en EU voor financiering van uw verbouwing of duurzame project. Daarnaast vindt u er een overzicht van handige tools, producten en diensten die u kunnen helpen om uw bedrijfspand te verduurzamen.

Power2Nijmegen bijeenkomsten
In de maand november organiseert Power2Nijmegen twee bijeenkomsten die vrij toegankelijk zijn voor leden. Het lidmaatschap is geheel gratis. Aanmelden kan via de website: www.power2nijmegen.nl.
U ontvangt de uitnodigingen van onze evenementen en de Power2Nijmegen nieuwsbrieven.

EnergyXChange Innovatieve samenwerking in de regio Arnhem-Nijmegen
Datum: Donderdag 1 november
Tijd: 15:30 – 18:30 uur
Locatie: Van der Valk, Hertog Eduardplein 4 Nijmegen-Lent

Tijdens deze bijeenkomst komen de netwerken Power2Nijmegen en energie made in Arnhem bijeen. Hoofdspreker van de avond is TedX spreker, filosoof en trendwatcher Ruud Veltenaar. Hij laat ons zien en ervaren dat we met ambitie en lef kunnen omschakelen naar een duurzame energievoorziening en sneller dan we nu denken! Aan de hand van interessante regionale projecten en ontwikkelingen wordt zichtbaar gemaakt dat we op een aantal fronten meters maken. Vanaf 15.30 uur bent u van harte welkom. Rond 17.30 uur wordt afgesloten met een netwerkborrel.
De toegang is gratis, aanmelden gewenst.. Voor meer informatie over deze bijeenkomst zie onze kalender op deze website.

Ontbijtsessie ’Energiebesparing’
Datum: Maandag 12 november
Tijd: 08.00 tot 10.30 uur
Locatie: Novio Tech Campus zaal Meet&Greet gebouw M, Transistorweg 5 Nijmegen

Samen met Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert Power2Nijmegen deze ontbijtsessie. Onder het genot van een energierijk ontbijt start u de week op met een sessie over ’energiebesparen’. Het programma bestaat uit een plenair gedeelte met Ruud Koornstra als keynote spreker. Daarnaast zijn er drie werksessies over energiebesparing, samenwerking tussen bedrijven en -terreinen en het aardgasvrij ondernemen. Dagvoorzitter is Margreet van Gastel, ambassadeur Energieuitdagingen 2020. Voor meer informatie over deze sessie zie onze kalender op deze website.
De toegang is gratis, aanmelden verplicht. Voor meer informatie over deze sessie zie onze kalender op deze website.

Is energiebesparen en opwekken écht appeltje eitje?
Volgens Anne en Angela zijn er energiebesparende maatregelen die makkelijk uit te voeren zijn. Denk aan het vervangen van gloeilampen door ledlampen. Ingewikkelder is isolatie en aardgasvrij ondernemen. Veel maatregelen roepen vragen op als: “Hoe is het voor horecaondernemers om elektrisch te koken?” en “Ga ik een warmtepomp aanschaffen of een CV ketel?”. Het beste is stap voor stap aan de slag gaan. Begin met de makkelijk uitvoerbare maatregelen en neem de stappen in de juiste volgorde. Ga dus eerst isoleren voordat u een warmtepomp aanschaft.

Heeft u zelf een innovatief energiebesparend idee? Meld u dan aan via onze website: www.power2nijmegen.nl. Door Power2Nijmegen op twitter te volgen via @power2nijmegen en lid te worden van onze Power2Nijmegen LinkedIngroep kunt u interactief deelnemen aan het netwerk.

Power2Nijmegen een netwerk waar je energie van krijgt!
Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP Nijmegen
Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen
E-mail: power@nijmegen.nl
Website: www.power2nijmegen.nl
Power2Nijmegen is een initiatief van de gemeente Nijmegen.

Geef een reactie