‘Duurzaam Hees’ zet zich in voor verduurzamen van de wijk

Duurzaam Hees is als buurtteam begonnen in het voorjaar van 2018 en neemt het voortouw in het verduurzamen van de wijk Hees. In Hees is het goed wonen, maar op het gebied van duurzame energie en CO2-besparing valt nog genoeg winst te halen. We willen bewoners informeren, enthousiasmeren en motiveren om ook hun steentje bij te dragen aan een mooiere en groenere buurt. Dit doen we niet vanuit een commercieel oogmerk, maar vanuit onze eigen motivatie.

De leden van Duurzaam Hees (van links naar rechts): Oswald den Aakster, Paul Buijs, Marion Doveren, Jan Buil, Rick Clephas, Susan Pot en Sander Veltmaat. Leden die niet op de foto staan: Frank de Gram en Walter van der Linden.

We willen onze eigen ervaringen delen en buurtbewoners betrekken in gezamenlijke oplossingen. We hebben gekozen voor een stap-voor-stap-aanpak via campagnes met ondersteuning van Buurkracht. We werken samen met Vereniging Dorpsbelang Hees, de gemeente Nijmegen, Power2Nijmegen en Buurkracht.

Campagnes zonnepanelen en isolatie
Inmiddels kunnen we terugkijken op een succesvolle campagne voor zonnepanelen. We hebben samen met een onafhankelijk energie-adviseur de beste leverancier van zonnepanelen in de regio geselecteerd. Tijdens een drukbezochte informatie-avond, hebben we buurtbewoners geïnformeerd over het plaatsen van zonnepanelen en het aanbod van de leverancier gepresenteerd. Die avond en de periode daarna hebben 140 huishoudens een offerte voor zonnepanelen aangevraagd. Deze zullen in de eerste maanden van 2019 allemaal geplaatst worden.

We zijn zelf alweer druk bezig met de voorbereidingen van onze volgende campagne, voor isolatie. Ter voorbereiding op deze campagne zijn we met een warmtecamera de wijk in gegaan om te kijken hoe het is gesteld met de isolatie van de woningen. Hieruit bleek dat sommige huizen al goed geïsoleerd zijn, maar dat bij andere huizen in de wijk nog wel wat te verbeteren valt. Op de buurtbijeenkomst op donderdagavond 28 maart in de Petruskerk vertellen we alles over de mogelijkheden om je woning te isoleren en toont een door ons zorgvuldig geselecteerde leverancier zijn aanbod voor muur- en vloerisolatie.

Naast de campagnes houden we ons ook bezig met het adviseren van VvE’s en bezitters van monumenten die hun woning willen verduurzamen en onderzoeken we de mogelijkheden om op termijn met de wijk van het gas af te gaan.

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Duurzaam Hees

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Duurzaam Hees, neem dan eens een kijkje op http://www.duurzaamhees.nl/ of volg ons op twitter en facebook.